Recept: Risotto allo Zafferano (Saffransrisotto)

saffransrisotto

Även fast pastan är Italiens mest kända primo piatto, är riset lika viktigt i den italienska matlagningen – speciellt i norra Lombardiet. Under renässansen förvandlades träsken nära Milano till risfält, och sedan dess har riset spelat en stor roll i området. Ett av våra favoritrecept från Milano är den ikoniska saffransrisotton: Risotto allo zafferano.

 

RISOTTO ALLO ZAFFERANO

4 portioner

Ingredienser

Till buljongen:

Bit kokt nötkött
1 morot
1 lök
1 selleristjälk
1 persiljestjälk
2-3 pepparkorn
Havssalt, efter smak

Till risotton:

200 gr ris, helst Carnaroli
Saffran, efter smak
50 ml vitt vin
50 gr Grana Padano, riven
½ medelstor lök, finhackad
2 matskedar smör
Havssalt & nymalen svartpeppar, efter smak

 

Tillagning
1. Förbered buljongen genom att lägga alla ingredienserna i en kastrull. Täck sedan med kallt vatten och koka i minst två timmar, eller tills köttet är mjukt. Krydda buljongen med salt och låt det puttra medan du förbereder risotton.

2. Värm cirka 1 matsked smör i en kastrull på medelhög värme och tillsätt löken. Stek tills den blir mjuk och genomskinlig.

3. Tillsätt riset i kastrullen och rosta hela under omrörning tills det börjar dofta. Tillsätt det vita vinet och rör om tills det har förångats och riset blivit genomskinligt med bara en liten kärna synlig i mitten av kornet.

4. Tillsätt 1 slev buljong under omrörning tills all vätska har absorberats. Med en stekspade, samla alla kornen från sidorna på potten och rör om i blandningen så att riset kokar jämnt. Fortsätt att addera 1 slev buljong åt gången, rör om hela tiden för att säkerställa en jämn tillagning. Smaka på riset före varje tillsats av buljong för att se hur mjukt det blivit och justera smaksättningen med salt.

5. Rosta saffranen i en liten kastrull på låg värme medan riset tillagas. Smula den rostade saffranen och rör om med lite buljong.

 

6. När riset är al dente, rör i saffransbuljongen i risotton. Smaka av med salt. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret och riven Grana Padano. Rör om för att blanda tills du fått en krämig blandning.

7. Server risotton i fyra varma skålar.

 

 

Buon appetito!